Mealshake

  • Lawati Kami di sini

MealShake Shaklee Tidak Selamat Untuk Kanak-Kanak??

Date: June 10, 2013 Author: admin Categories: Mealshake, Supplement Kanak-Kanak 0

mealshake xselamat


Memandangkan bulan ini adalah promo Mealshake dari Shaklee, ramai lah yang menaikkan promo Mealshake Shaklee ni. Haaa.. lepas tu tak kurang jugalah ada sebilangan orang mula mempersoalkan status Mealshake Shaklee ni terutama isu selamat atau tidak untuk diambil oleh kanak-kanak..

Baru-baru ni juga, saya ‘tersalah masuk rumah’.. kikiikiiii… Ada la satu laman social di facebook. Saya ingat mereka hanya berkongsi dan membincangkan isu tentang kesihatan sahaja.. Tetapi tak kurang hebat juga yang mengkritik kaw2 tentang produk Shaklee terutamanya Mealshake ni.. Ramai juga pengguna Shaklee berasa kesal ambil produk Shaklee ni. Mana tidaknya, mereka hanya percaya bulat-bulat dan tidak menggunakan kebijaksanaan untuk buat sedikit research tentang kebenaran sesuatu perkara.. MasyaAllah…

Berbalik cerita Mealshake ni ya.. Mealshake Shaklee sememangnya salah satu produk yang dihasilkan oleh Shaklee untuk kanak-kanak walaupun sebenarnya ia boleh diamalkan oleh orang dewasa juga. Buat yang masih belum kenal, Mealshake Shaklee ni juga sebenarnya adalah multivitamin dalam serbuk yang :-

Mengandungi 19 jenis vitamin dan mineral penting yang diperlukan oleh badan untuk tumbesaran yang sihat

  • Merupakan sumber terbaik serat dan protein
  • Membekalkan kalsium harian yang diperlukan badan
  • Index glisemik rendah membuatkan glukosa dilepaskan secara perlahan-lahan dan teratur bagi kegunaan sel badan

 

Jadi kenapa ada yang kata Mealshake Shaklee tidak selamat untuk kanak-kanak?

Isu 1: Mealshake Shaklee ada Maltodextrin

Isu utama yang diperkatakan adalah disebabkan Mealshake Shaklee mengandungi Maltodextrin di dalamnya. Jadi sebelum melatah menuduh Mealshake Shaklee tidak selamat, kita kenalah tengok dulu apa itu Maltodextrin.

Maltodextrin adalah bahan tambahan (additive) yang biasa digunakan dalam makanan yang diproses sebagai ‘thickener’ atau ‘filler’. Tapi hakikatnya Maltodextrin adalah sejenis karbohidrat complex yang biasa diekstrak dari beras, jagung, kentang, barli dan gandum. Jadi, Maltodextrin ni bukannya bahan kimia yang dihasilkan dalam makmal atau kilang. Ia diekstrak dari makanan asas kita juga. Ia memang biasa dijumpai dalam protein shake seperti Mealshake Shaklee sebab ia diperlukan untuk bekalkan ‘glucose’ dengan cepat kepada badan disebabkan sifatnya yang mempunyai indeks Glisemik tinggi.

Memang ia bukanlah makanan yang sihat kerana disebabkan Indeks Glisemik nya Tinggi, Maltodextrin akan diserap dengan cepat oleh badan dan ditukarkan menjadi ‘glucose’ di mana jika tidak digunakan oleh sel badan, ia akan bertukar menjadi lemak. Itu sahaja keburukan Maltodextrin. Makanya jika nak ambil makanan yang mempunyai kandungan Maltodextrin yang tinggi, ambil lah selepas anda bersenam kerana ketika itu badan anda memerlukan ‘sugar’ atau ‘glucose’ dengan cepat dan Maltodextrin boleh bekalkan kepada tubuh anda.

Untuk info lanjut berkaitan Maltodextrin, anda boleh lah tengok di What is Maltodextrin dan Is Maltodextrin Bad For You?

Isu 2: Kandungan gula (‘sugar’) dalam Mealshake Shakleeimages (13)

Isu kedua yang diperkatakan adalah kandungan gula atau ‘sugar’ dalam Mealshake. Ia menjadi isu kerana di pelekat ‘Ingredients’ pada Mealshake, tertulis untuk serving per 100g, Mealshake Shaklee membekalkan 47.1g gula (‘sugar’) yang mana agak tinggi untuk kanak-kanak.

Ya. Ia memang tinggi jika kita beri anak kita makan 100g Mealshake Shaklee sehari. Tetapi panduan pada botol Mealshake Shaklee sendiri sudah tertulis Serving Size yang dicadangkan hanyalah 34g di mana ia mengandungi Cuma 16.0g gula (‘sugar’). Memang Shaklee sendiri tidak suruh ambil 100g sehari. Shaklee Cuma suruh ambil 3.4g sehari sahaja iaitu bersamaan ¼ cup.

Jadi adakah Mealshake Shaklee yang tidak selamat atau kita sendiri tidak ikut panduan makan yang betul?

Isu 3: Mealshake tidak sesuai untuk anak bawah 4 atau 6 tahun

Jika ditanya kebanyakan pengedar, ramai yang akan jawab Mealshake Shaklee boleh diberi kepada anak berusia 1 tahun ke atas. Jadi isu ketiga yang timbul adalah Shaklee tidak pernah mengatakan ia selamat untuk kanak-kanak berusia 1tahun. Apa yang harus anda tahu, serving size 34g dicadangkan oleh Shaklee itu adalah panduan umum untuk orang dewasa dan anak yang sudah bersekolah yang mempunyai system penghadaman yang matang.

Jadi semestinya usia 1 tahun system penghadamannya masih belum matang. Di sinilah ibu harus menggunakan kebijaksanaan ibu sendiri. Untuk anak-anak bawah 4 atau 6 tahun, jika mahu diberikan Mealshake Shaklee, kita ada panduan pengambilan yang khusus. Panduan pengambilan ini diselaraskan mengikut umur anak supaya tidak membebankan sistem penghadaman anak yang masih belum matang. Nak tahu pengambilan yang betul? Hubungilah pengedar Shaklee anda. Jika anda customer saya, hubungi saya dan pasti saya akan berikan cara pengambilan yang tepat pada anda.

Tapi pada saya, itu bergantung kepada penilaian ibu. Jika anda tidak yakin walaupun sudah ada panduan pengambilan Mealshake Shaklee yang betul mengikut umur anak anda, usah berikan kepada anak anda. Tetapi, jika anda yakin, pastinya Mealshake Shaklee pilihan yang tepat untuk kesihatan seharian anak anda.

Justeru itu, harapnya terjawablah isu Mealshake Shaklee tidak selamat ni ya.. pada saya terpulang pada ibu sendiri. Saya memang berikan anak saya Mealshake sejak usianya menjangkau 2 tahun kerana waktu itulah baru saya bertemu jodoh dengan Shaklee ni.. Hehe.. Jadi, sebab itulah saya berani cadangkan kepada ibu-ibu semua. Dan jangan lupa bulan ini Special Promo untuk Mealshake. Harga yang terbaik hanya untuk customer saya sahaja ya.. Berminat? Hubungi saya

 

Khasiat Mealshake Shaklee

khasiat mealshake

Send Comment